Caută
Close this search box.

Persoanele cu dizabilități locomotorii vor putea duce în viitor o viață normală

Deja, de aproape un an, există implantul în creier care citește gîndurile persoanei în timp real și le transformă în impulsuri electrice ce comandă unui alt doilea implant, din coloana vertebrală, să miște membrele unei persoane bolnave de tetraplegie cronică. Uniunea Europeană sprijină financiar dezvoltarea unei versiuni comerciale a acestei tehnologii.

  Neuroștiința poate spune, din mai 2023, că a făcut un salt semnificativ pentru ca oamenii cu dizabilități locomotorii să poată duce viața pe care și-o doresc. Revista Nature a publicat, în mai 2023, rezultatele unui studiu referitor la primul om care a mers folosind un pod digital între creier și coloana vertebrală. Procedurile chirurgicale și testele întinse pe mai multe luni au fost realizate unui voluntar pe nume Jocelyne Bloch, în Elveția, la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne. Implanturile i-au permis lui Jocelyne Bloch, diagnosticat cu tetraplegie cronică, să stea în picioare, să se plimbe, să urce scări și chiar să traverseze terenuri mai dificile. Ideea conectării creierului cu nervii măduvei spinării are o vechime de zeci de ani, dar acesta este primul rezultat pozitiv pe un pacient uman. Tehnologia poartă denumirea de interfață creier-coloană vertebrală sau interfață creier-computer.

  Implanturile nu sunt doar un ajutor tehnologic pentru a facilita unei persoane să ducă o viață normală, ci și o formă revoluționară de neuroreabilitare. Jocelyne Bloch a dat semne de îmbunătățire a utilizării membrelor și a percepției senzațiilor chiar și după ce implanturile i-au fost oprite.  S-a constatat că utilizarea acestora a dus la formarea de noi conexiuni nervoase.

  Compania ONWARD Medical, Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne și Comisia Franceză pentru Energii Alternative și Energie Atomică (CEA) au primit sprijin financiar din partea Comisiei Europeane prin Consiliul European pentru Inovare, pentru a dezvolta o variantă comercială a acestei tehnologii, astfel încît să poată deveni disponibilă la nivel mondial.

  Dispozitivele utilizează un soft de inteligență artificială pentru a citi în timp real gîndurile persoanei, ridicînd astfel probleme de etică și de drepturile omului, precum, respectarea vieții intime și private. Andrew Jackson, specialist în neuroștiințe a declarat despre studiu că „se estompează granița filozofică dintre ce este creierul și ce este tehnologia.” Mai mult, încă de cîțiva ani, membrii comunității neuroștiinței au atras atenția posibilității ca astfel de dispozitive să fie hăcuite și manipulate. O versiune comercială trebuie să țină cont de toate aceste aspecte ce țin de drepturile omului și de protecția sănătății persoanei.

  Procedura este un pas important spre o viață normală și chiar vindecarea oamenilor paralizați în urma unor accidente sau chiar și a unui accident vascular cerebral. Reprezintă o evoluție de la procedura mai anevoioasă a stimulării electronice a coloanei vertebrale ce necesita ca persoana să fie însoțită de un cadru-detector de senzori, făcînd astfel dificilă deplasarea pe diferite terenuri și mersul natural.

  Pe viitor, oamenii de știință intenționează să combine tehnologia bazată pe decodarea gîndurilor și transpunerea lor în impulsuri trimise centrilor nervoși din coloana vertebrală cu terapia genetică de stimulare a re-creșterii rețelelor neuronale. Deocamdată s-au înregistrat adevărate rezultate în aplicarea acestui tip de terapie genetică numai la șoareci.

  Tehnologia bazată pe interfața creier-computer poate avea și ale aplicații decît reabilitarea musculară. Poate avea în domeniul medical, cum este implantarea unei retine computerizate la care se lucrează capabilă să preia imagini în timp real și să redea vederea unei persoane sau implantul pentru redarea auzului utilizînd aceeași tehnologie, sau în divertisment, precum este Metaversul, și chiar în domeniul militar, cum este controlarea de către soldați a unui al treilea braț de natură mecanică doar prin centrul de respirație al creierului.

Autor: Roberta M. Ogaru

 

 

Referințe și recomandări bibliografice:

https://stiintasitehnica.com/interfata-creier-masina/
https://www.zdnet.com/article/hacking-brain-computer-interfaces/

https://www.linkedin.com/pulse/future-brain-computer-interfaces-paralysis-treatment-kumar-vr

https://www.nature.com/articles/s41586-023-06094-5

https://neurosciencenews.com/sci-bci-23338/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7824107/

https://neuralink.com/patient-registry/

https://www.nature.com/articles/s41586-023-06094-5

https://www.biziday.ro/230677-2/

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/un-barbat-paralizat-de-10-ani-poate-merge-din-nou-dupa-implanturi-in-creier-si-maduva-spinarii-2361979

https://www.descopera.ro/stiinta/20217378-paralizia-ar-putea-fi-vindecata-prin-stimularea-maduvei-spinarii-si-a-activarii-neuronilor

https://www.nature.com/articles/d41586-022-03605-8

https://www.nature.com/articles/s41586-022-05385-7

https://www.nature.com/articles/d41586-022-02234-5

https://www.criticmedia.ro/sanatate/lausanne-elvetia-se-testeaza-o-noua-tehnologie-de-stimulare-electrica-a-maduvei-spinarii-prin-care-au-reusit-sa-inverseze-procesul-de-paralizie-in-urma-tramatismelor-vertebro-medulare/

https://smartliving.ro/tratament-paralizie-de-12-ani-incerc-sa-mi-recapat-picioarele-un-barbat-paralizat-poate-merge-din-nou/

https://smartliving.ro/tratament-paralizie-de-12-ani-incerc-sa-mi-recapat-picioarele-un-barbat-paralizat-poate-merge-din-nou/

https://actu.epfl.ch/news/cognitive-strategies-to-augment-the-body-with-an-e/

https://actu.epfl.ch/news/regeneration-across-complete-spinal-cord-injurie-2/

https://actu.epfl.ch/news/decoding-the-axolotl-a-new-path-for-limb-regrowth/

https://actu.epfl.ch/news/non-invasive-deep-brain-stimulation-enhances-motor/

https://actu.epfl.ch/news/a-machine-learning-framework-that-encodes-images-2/

https://www.zdnet.com/article/hacking-brain-computer-interfaces/

https://www.zdnet.com/article/brain-hacking-is-the-next-big-nightmare-so-well-need-anti-virus-for-the-mind/

https://www.zdnet.com/article/hacking-brain-computer-interfaces/

https://actu.epfl.ch/news/thought-controlled-walking-again-after-spinal-co-3/ 

Distribuie

Noutăți

Campanii

Abonează-te La
Newsletter-ul Nostru

Pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă pe acest site, folosim cookies. Consultati aici politica noastră cookies.

Abonează-te La
Newsletter-ul Nostru