Caută
Close this search box.

20 noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului și Fundația ASSA

Scurtă trecere în revistă a contextului istoric privitor la declararea zilei de 20 noiembrie, Ziua internațională a drepturilor copilului În anul 1954, mai precis, în data de 14 decembrie, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume (Rezoluţia 836, IX)

Scurtă trecere în revistă a contextului istoric privitor la declararea zilei de 20 noiembrie, Ziua internațională a drepturilor copilului

În anul 1954, mai precis, în data de 14 decembrie, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume (Rezoluţia 836, IX) rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite.

La o distanță de cinci ani, respectiv,  în anul  1959, la 20 noiembrie, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la:

  • protecţie;
  • educaţie;
  • îngrijire a sănătăţii;
  • adăpost;
  • o alimentaţie potrivită.

Tot la aceeaşi dată, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat și Convenţia pentru Drepturile Copiilor.

Importanța zilei de 20 noiembrie la nivel mondial

Ziua de 20 noiembrie, la nivel Mondial, a fost, este și va rămâne, acea zi care oferă un moment fiecăruia dintre noi pentru a se inspira și recalibra pe mai departe în acest demers pentru promovarea, protejarea și asigurarea armonioasă și echitabiă a drepturilor copiilor din întreaga lume. Este acel moment în care fiecare dintre noi, atât individual cât și în comun, fie prin instituțiile publice implicate, fie prin asociații, organizații sau fundații dedicate cauzei copiilor să-și revizuiască agenda, strategia și acțiunile în sens eficient și efectiv pentru a pleda în continuare cauza copiilor, în mod ferm dar și pentru a celebra drepturile acestora.

Anul acesta se împlinesc astfel 30 de ani de la adoptarea Declarației Drepturilor Copiilor, 30 de ani în care, militând pentru cauza acestora, pentru viitorul și drepturile lor elementare la educație, sănătate, adăpost, hrană, siguranță, de fapt am militat pentru viitorul nostru, al tuturor la o lume mai bună decât am găsit, la o lume în care sensul lui Împreună pentru cauza copiilor să fie un sens prioritar.

Încă de la momentul unei simple, dar puternice ,,idei” Fundația ASSA a avut ca motor și ca scop copii și viața acestora. În special dreptul și accesul la o viață sănătoasă și cu oportunități pentru binele și fericirea copiilor. De la copii nevăzuți din locurile uitate ale țării, până la cei care doar vizează să meargă, ei ,,zburând” mai degrabă cu gândul din cauza problemelor de sănătate, până la cei care în ciuda problemelor neuro-psiho-motorii de care suferă au puterea, curajul și creativitatea de a se bucura de viață și de a merge mai departe, ajutați de familie dar și de cei care, asemenea Fundației ASSa au înțeles că lucrurile pot sta altfel în viață, totul se Poate dacă Vrei și mai ales se poate să Trăiești, Iubești și să Dăruiești alături de alți Oameni care au înțeles cum se poate aduce schimbarea în lume, în lumea copiilor, pentru binele și sănătatea acestora.

În toată misiunea Fundației ASSA, ziua de 20 noiembrie vine ca un alt motiv de bucurie și de celebrare a cauzei copiilor, în special a celor ce suferă de boli neuro-psiho-motorii. Prin fiecare acțiune, activitate și demers realizat de Fundația ASSA strategia și misiunea acesteia s-a dezvoltat, îmbogățit și diversificat din ce în ce mai mult, în beneficiul copiilor. Așa au apărut și Caravanele ASSA prin România, caravane care se vor realizate în mai toate orașele țării, pentru cauza copiilor, pentru ei și cu ei. Și cum lucrurile trebuie să fie bine stabilite, explicate și facil aplicate și la nivel de legislație trebuie să fie congruente demersurilor tuturor celor ce le pasă. De aici a rezultat și înființarea unui Centru LegiisAssA care va aduna la masa discuțiilor, dezbaterilor și identificării de soluții pe toți cei implicați sau cei cărora le pasă: de la medici, terapeuți, părinți, persoane cu nevoi speciale, avocați, experți, reprezentanți ai instituțiilor statului până la reprezentanți ai persoanelor cu dizabilități, oameni care, copii fiind odată, au devenit adulții de azi care au reușit și au învins boala sau au știut cum să o transforme în cea mai mare oportunitate a vieții lor.

Totul se poate, iar ziua de 20 noiembrie fie să reprezinte acea zi în care, la nivel planetar, vibrația și cauza copiilor să răsune în fiecare suflet, minte și trup!

Autor: Oana Tatu

Distribuie

Noutăți

Campanii

Abonează-te La
Newsletter-ul Nostru

Pentru a vă oferi cea mai bună experiență posibilă pe acest site, folosim cookies. Consultati aici politica noastră cookies.

Abonează-te La
Newsletter-ul Nostru